Продукти для боротьби організма із впливом шкідливих речовин
У сьогоднішніх реаліях повністю відгородити себе від дії шкідливих речовин, що містяться у їжі, воді та повітрі - просто неможливо. В результаті наш організм постійно в більшій чи меншій мірі атакують ксенобіотики (ксенобіотики - узагальнена назва яку використовують для цілого ряду шкідливих речовин, чужорідних для нашого організму).
Їжа може містити пестициди, гормони, антибіотики, різноманітні токсини можуть потрапляти до нашого організму як з їжею так із водою, повітря, особливо у приміщенні подекуди забруднене сотнями, або і тисячами хімічних сполук, що підривають наше здоров'я. Існує навіть синдром, пов'язаний із забрудненим повітрям будинку - синдром хворого будинку, коли внаслідок значного забруднення приміщення люди, що проводять тривалий час у ньому відчувають слабкість, упадок сил, головні болі, страждають на алергії та захворювання дихальних шляхів…
Ксенобіотики можуть стати причиною багатьох хвороб та розладів роботи організму. Зокрема, швидкої втомлюваності, порушення роботи шлунково-кишкового тракту, жовчовивідних та сечовивідних шляхів, частих і тривалих захворювань на ГРВЗ, пневмонії, алергічні реакції, бронхіти, у дітей може виявлятися також у вигляді заниженого інтересу до оточуючого світу. У довготривалій перспективі ксенобіотики можуть сприяти появі серцево-судинних захворювань та навіть раку.
Утім, природа передбачила і механізми захисту організму від таких чужорідних речовин. Головний бар'єр, що стоїть на захисті організму людини - це її печінка, клітинні мембрани та імунна система. Утім, щоб захисні механізми справно працювали - їм необхідні певні поживні речовини у достатній кількості.
Білки для здоров'я печінки
Здорова печінка - основний захисник організму від ксенобіотиків. Якщо печінка справно працює, вона ефективно очищує наш організм від шкідливих речовин, що потрапляють в організм із їжею та водою, а також ефективно бореться із токсинами, що виробляються в нашому організмі в результаті обміну речовин.
Утім, якщо наш раціон не збалансований, ефективно печінка працювати не зможе. Якщо в організмі нестача білка, печінка знижує активність у боротьбі з токсинами на 75%. Причина у тому, що лише певні амінокислоти мають здатність зв'язувати токсини, а також є будівельним матеріалом для відновлення клітин печінки, та транспортних білків, що виконують функцію транспортування ксенобіотиків.
Пармезан та гарбузове насіння - головні детоксиканти
Зокрема, важливу роль виконують такі амінокислоти як: лізин, аспарагін, аргінін, та глютамін. Вони виконують основну функцію у боротьбі організму із ксенобіотиками.
Основні джерела цих амінокислот:
гарбузове насіння, грецькі та кедрові горіхи
зелень: шпинат, петрушка
горох
яйця
бульйон з домашньої курки, пісна свинина
риба: тріска та сардина
капуста та буряк
нежирний сир (до прикладу, в пармезані багато лізину)
Вітамін С та біофлавоноїди
Вітамін С - виконує захисну функцію - захищає імунні клітини від пошкоджень. Утім, ефективно вітамін С може працювати лише при наявності достатньої кількості біофлавоноїдів (група антиоксидантів). Флавоноїди мають бактерицидну, противірусну, антиканцерогенну, жовчогінну, антиоксидантну дію.
Основні джерела біофлавоноїдів:
фрукти: чорна слива, хурма, яблуко, абрикоси, цитрусові, кісточки та шкірка чорного винограду
ягоди: чорниця, чорна смородина, вишня, ожина
кучерява та білокачанна капуста, броколі, баклажан
морська капуста
цибуля-порей, часник
свіжозаварений зелений чай, зелена кава, стебла цикорію
чорний шоколад
шипшина
мелене насіння льону.
Вітаміни та каротиноїди
Вітаміни групи В (В1, В6, В9, В12), вітаміни Е, А та каротиноїди - прискорюють окислення та розклад ксенобіотиків.
Джерела:
грецькі горіхи,
листяні овочі, жовті, оранжеві та червоні овочі
пшеничні висівки, паростки пророслої пшениці
листя редьки, буряка, кропиви.
Мінерали
Мінерали магній, цинк та селен - покращують роботу імунної системи.
Основні джерела цих мінералів:
злаки, пшеничні висівки
горіхи, бобові
яйця
морепродукти
печінка, нирки, пісне м'ясо.
Фосфоліпіди
Фосфоліпіди - основна складова клітинних мембран внутрішніх органів, зокрема, печінки. Достатня кількість цих речовин в організмі забезпечує стійкість клітин до проникнення ксенобіотиків.
Для нашого організму вкрай важливим є достатня кількість лецитину, омега-3 жирних кислот, холіну, та "хорошого" холестерину.
Джерела фосфоліпідів:
яйця, яєчні жовтки
жирна риба
свіжозлущені грецькі горіхи
насіння льону
Харчові волокна
Харчові волокна у складі яких є клітковина, пектини, лігнін, камеді та слизи, виконують функцію блокаторів ксенобіотиків.
Джерела харчових волокон:
овочеві, фруктові та ягідні пюре, повидло та мармелад з невеликою кількістю цукру, шкірка цитрусових, яблук
висівки вівса та пшениці
мелене насіння льону
морська капуста
пюре з бобових.
Фітонциди
Фітонциди відіграють важливу роль у збільшенні захисних сил організму. Фітонциди мають антивірусну, протимікробну та антигрибкову дію. Більше всього їх у цибулинках, особливо в області дна (цибуля, часник, особливо молоді).
Джерела фітонцидів:
цибуля, часник, хрін
морква
помідори, червоний перець
яблука сорту Антонівські
журавлина, брусниця, калина, кизил
цитрусові (апельсини, лимони, мандарини)
пастернак, імбир, куркума.
Продукти, багаті на фітонциди, краще вживати в сирому вигляді та в невеликій кількості.
Продукти, які отруюють організм
Чимало ксенобіотиків у наш організм потрапляють через кулінарні уподобання. Кількість ксенобіотиків, що потрапляє в організм можна суттєво скоротити, якщо відмовитися від шкідливої їжі.
А ось перелік продуктів, вживання яких послаблює наш організм:
ковбаси та сосиски
копчені, смажені та мариновані продукти
майонез, маргарин
листкове тісто, тістечка з кремом, торти та рулети тривалого зберігання
оцет
вироби, що містять велику кількість солі та глутамату натрію
готові напої
готові приправи, що містять глутамат натрію
продукти, що містять барвники та консерванти.
За матеріалами УП.Життя
https://labprice.ua
Коментарі:
Як коментар приймається текст до 1000 символів без використання HTML коду
Опублікувати коментар